Vrijwilliger in het zonnetje: Jimmie
06 november 2019Onze vrijwilligers zijn goud waard! Daarom zetten we met plezier elke maand een vrijwilliger in het zonnetje. Waarom is hij of zij vrijwilliger bij RijnWaal en wat is daar zo leuk aan? In deze eerste editie is vrijwilliger Jimmie Helsen aan het woord.
''Mijn naam is Jimmie Helsen, vierde jaars muziektherapie student aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Sinds het eerste jaar van mijn opleiding wist ik al dat ik met ouderen wilde werken. Het eerste jaar heb ik dan ook stage gelopen bij Rijnwaal Zorggroep in Loovelden. In mijn derde jaar heb ik het gehele schooljaar stage gelopen en muziektherapie gegeven bij de Zorggroep in Noord en Midden Limburg.
Muziektherapie is een non-farmaceutische behandeling die ingezet kan worden bij meerdere doelgroepen. In dit stuk tekst zal ik verder ingaan op specifiek muziektherapie in het verpleeghuis.
In het verpleeghuis krijgen muziektherapeuten vaak indicaties bij dementerende cliënten en cliënten met andere cognitieve stoornissen. Gezien de non-verbale aard van muziektherapie is het makkelijker om te communiceren met deze cliënten dan bij andere therapieën van verbale aard. Muziek is de taal die ieder mens spreekt. De hulpvragen waar de muziektherapie vaak bij ingeschakeld wordt zijn onder andere:
- Gedragsproblematiek
- Stemmingsproblematiek
- Communicatieproblematiek
- Bewegingsproblematiek
- Cognitieve problematiek
- Hormonale problematiek
De muziektherapie kan ingezet worden bij een groep of voor individuele cliënten. Dit hangt af van de hulpvraag. De muziektherapeut schrijft een behandelplan alvorens hij begint bij een cliënt en houdt hierbij ook observatie sessies. Er wordt vaak gekozen uit de receptieve methode (het luisteren naar muziek: de therapeut speelt voor cliënt of luisteren gezamenlijk muziek) of actieve muziektherapie (Cliënt en therapeut maken samen muziek). De keuze van de methode is tevens afhankelijk van de hulpvraag. Muziektherapie is ook multidisciplinair inzetbaar, denk hierbij bijvoorbeeld aan de samenwerking met een fysiotherapeut voor het verbeteren van de motoriek.
Ten slotte heeft de muziektherapeut een adviserende rol. Wanneer een cliënt onbegrepen gedrag vertoont is het mogelijk om de muziektherapeut in te vliegen en een aantal observatiesessies uit te laten voeren.
Steeds meer is muziektherapie bij dementie in het nieuws. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Er komt telkens meer onderzoek vanuit de theorie en de praktijk die laten zien dat de muziektherapie effectief is bij de behandeling van geriatrische klachten. Zelf heb ik dit aan den lijve ondervonden in mijn stagejaar.''