De Berichten vieren dit jaar hun 35 jaar jubileum!
19 maart 2025In 1990 is een groep enthousiaste vrijwilligers gestart met het maken van spraakmakende video’s, gericht op gebeurtenissen in de regio Gendt. Deze videoregistraties worden al 35 jaar aangeboden aan de ouderen van St. Jozef Gendt én sinds 2013 op YouTube. Hun kanaal heeft ruim 700 abonnees met bijna 500.000 weergaven online. Met meer dan 2.500(!) videoregistraties in 35 jaar hebben De Berichten het nieuws van Gendt en omgeving toegankelijk gemaakt voor de vele ouderen en anderen. Het nieuws naar binnen halen is het uitgangspunt dat al 35 jaar stand houdt. Een mijlpaal waar we dit jaar bij stilstaan.
De Berichten bestaat uit een trouwe groep vrijwilligers. De groep varieerde de afgelopen jaren tussen de 10 en 7 personen. Momenteel bestaat de groep uit Frans Peters, Fred Reijers, Harry Schaars, Leida Joosten, Peter Jansen, Roos van de Brink en Theo Aarntzen. Harry Schaars en Leida Joosten, beiden ruim 25 jaar aangesloten als vrijwilliger, vertellen in gesprek meer over het rijke verleden van De Berichten.
We gaan helemaal terug naar het jaar 1989 om het ontstaan en de oprichting van De Berichten toe te lichten. Na een proef met de Sinterklaasintocht te Gendt in 1989 werd De Berichten, op initiatief van de toenmalige directeur van Zorgcentrum St. Jozef en Theo Schaars, in 1990 opgericht. De gedachte was om buiten naar binnen te brengen. Via mooie videoregistraties van lokale evenementen en gebeurtenissen konden bewoners van Zorgcentrum St. Jozef er op deze wijze toch bij zijn.
In de afgelopen 35 jaar is er veel gebeurd én vastgelegd door De Berichten. Over de meest opvallende of spraakmakende videoregistraties vertelt Harry het volgende: “In een documentaire serie hebben wij de verbouwing van de Martinuskerk tot het Hof van Gendt vastgelegd. Ook hebben wij voor de bewoners van St. Jozef fietsroutes in Gendt en Doornenburg vastgelegd. En wat dacht je van Massa is Kassa bij Wijnzinnig in Gendt. Ook vakanties met de bewoners zijn geregistreerd. We verbazen ons nog altijd over de hoge kijkcijfers van de Bemmelse pony- en paardenmarkt!”.
Er is in een jaar veel te zien in de regio. Niet alles valt daarom vast te leggen. De berichten maakt daarom keuzes over wat er wel/niet wordt geregistreerd. Harry Schaars: “Iedere 6 weken hebben wij een bijeenkomst in St. Jozef Gendt waar de vrijwilligers van De Berichten mogelijke onderwerpen benoemen. Daar wordt een selectie van gemaakt. Tevens leggen wij vast welke cameraman gaat filmen”.
Het vastleggen van gebeurtenissen kost veel tijd. Naast het filmen op locatie komt er ook veel tijd kijken bij het maken van de video’s tot het aanbieden van de video’s bij St. Jozef. Harry en Leida hebben kort de stappen én benodigde tijd in kaart gebracht die komt kijken bij het maken van een videoregistratie.
Het maken van een video duurt in totaal 4,5 uur. Hierbij komt onder andere het filmen en monteren bij kijken. Vervolgens is er 3,5 uur nodig om de video’s te bundelen, monteren, branden op DVD en aan te leveren bij St. Jozef Gendt. Niet voor niks dat De Berichten uit een voltallig team bestaat met ieder eigen expertise en werkzaamheden.
In de loop der jaren is de technologie met betrekking tot filmen en monteren enorm veranderd. Harry en Leida blikken terug: “We zijn begonnen met de oude VHS-camera en recorder. Het monteren gebeurde door de video af te spelen en de recorder te laten opnemen. Het was met recht knippen en plakken. Ook moest er tijdens de montage VHS-banden worden gewisseld in verband met presentatie of andere onderwerpen. Daarna kwam de Handycam en het monteren op de computer. Dit veroorzaakte veel onrust, omdat sommige oudere vrijwilligers moeite hadden met de computer. Dit ging gepaard met het verlies van vrijwilligers. Uiteindelijk resulteerde deze nieuwe werkwijze in tijdwinst en flexibiliteit. Momenteel werken we met digitale camera’s en staan de opnames op een SD-kaartje. De montage gebeurt bij de vrijwilligers thuis op de computer”.
In 2023 heeft De Berichten de Sprauwenjager ontvangen, een bijzondere oorkonde voor het vrijwilligerswerk en de positieve bijdrage aan de gemeenschap Gendt. Harry Schaars: “Dat het Sprauwenjagersgilde ons het bronzen beeldje toekende maakte veel emoties los. Het versterkte ons gevoel, dat wij ons zouden moeten inzetten voor hen, die niet zelfstandig de deur uit kunnen. Wij willen actief blijven voor de senioren in Gendt en omgeving”.
Namens RijnWaal Zorggroep en al onze bewoners bedanken wij De Berichten voor hun onvermoeibare moeite om zulke mooie en waardevolle videoregistraties te maken én aan te bieden. Het bekijken van deze video’s roept mooie herinneringen op bij bewoners en wordt al jaren gewaardeerd! Van harte gefeliciteerd met dit mooi jubileum en hopelijk gaan jullie nog even door!